Natuurkunde Junior Olympiade

Woensdag 22 mei werd de tweede ronde van de Natuurkunde Junior Olympiade gehouden. Onze school heeft vijf leerlingen uitgekozen om daaraan mee te doen (Storm, Enlil, Cas, Djoman en Ming). Zij werden gekozen op basis van hun score van de eerste ronde, die gehouden werd hier op school. Er waren ongeveer 25 leerlingen van verschillende scholen uit onze regio.

De tweede ronde bestond uit twee delen, het practicum en de digitale toets. Het onderwerp van het practicum van dit jaar was elektriciteit en werd in duo’s gemaakt. De digitale toets moest je zelfstandig maken. Tijdens het practicum moesten we eerst voorspellen of de geleidbaarheid van water zal stijgen of dalen als je zout in het water oplost. Daarna moesten we uittesten of onze hypothese correct was. Je werd niet beoordeeld op hoeveel vragen je goed had, maar op hoe goed je de theorie toepast en je natuurlijke talent. De digitale toets was erg vermoeiend. Er was eerst een fout in het systeem opgetreden, waardoor we een kwartier moesten wachten voordat we konden beginnen aan de toets. Er waren 30 vragen op de toets en die vragen waren erg lastig. De meeste deelnemers hadden minder dan 20 vragen correct. Uiteindelijk bleek dat twee leerlingen uit Den Haag definitief door zijn. De andere leerlingen moeten nog afwachten om te weten of ze door zijn of niet…

Zelf vond ik de Natuurkunde Junior Olympiade erg leuk en leerzaam. Het was minder competitief dan ik had verwacht, want vrijwel alle deelnemers waren daar voor de lol en het was gewoon gezellig. Ik hoop dat een paar leerlingen van onze school de derde ronde halen en ook hoop ik later aan de Natuurkunde Olympiade mee te kunnen doen.

Recent Posts