EEPD

Afgelopen weekend was het zover, de inmiddels tiende editie van het EEPD vond plaats op school. Het EEPD, wat men ook wel kan zien als de oudere, Engelse broer van het EEP, is een nóg intensiever project, dat zijn climax vindt in de debatten op zondag. In de aanloop naar het EEPD-weekend toe, hadden er al een paar voorbereidingsmiddagen plaatsgevonden: dus op vrijdag kon het echte werk beginnen.

Van vroeg in de ochtend tot in de late avond bikkelden de delegates onder begeleiding van hun chairs. Er werd onderzoek gedaan, er werd gelezen en er werd geschreven, kortom: de eerste stappen op de weg naar resolutievorming werden gezet. In de avond mochten de delegates aan tafel met experts om te discussiëren of hun plannen nou echt zo waterdicht waren. Na te hebben genoten van een diner met prachtig uitzicht op de Maas in Podium 0950 ging het gezelschap uiteen en ging een groep leerlingen nog verder met onderzoek doen.

Op zaterdag begonnen de commissies weer vroeg met het realiseren van hun resolutie, en vandaag moest de deadline gehaald worden. Een stressvolle ochtend voor velen! Na geluncht te hebben stonden de nog warme resolutieboekjes voor ze klaar. Nú was het echt EEPD-tijd: de commissies splitsten zich af en iedereen ging zoeken naar de gebreken en paradoxen in de andere resoluties. Intussen waren de meeste speeches verdeeld en waren alle ‘attackers’ ook al volop bezig met hun aanvalsspeech. In de late middag vond het voorproefje op de General Assembly plaats: de persconferentie. Dé plek om de meest nietige vragen te stellen, waar vervolgens de meest sterke punten uit worden voortgebouwd. Een paar uur later, begon het feest. De gedelegeerden snelden naar huis om voort te zetten waar ze mee begonnen waren; hele nachten werden doorgehaald in de hoop de slimste en meest originele punten op andere resoluties te vinden, om vervolgens te stralen in het debat. En op zondag 22 september, om 9 uur was het zover: de GA! Zes uur werden doorgebracht in de Leopoldzaal, aandachtig luisterend naar de felle debatten, jaloers toekijkend naar de finesse waarmee de Britten spraken, intensief meeschrijvend wanneer men aan de microfoon stond en bovenal genietend van wederom een geweldig EE-Project, en zo kwam ook dit EEPD aan zijn eind. Het tiende EEPD was een succes in elke betekenis van het woord, en moge het volgend jaar weer nét zo worden.
(door Adam el Amraoui)

 

Recent Posts