Herdenkingsfilm Erasmiaanse Namen

Meer dan honderd Erasmianen hebben de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Zij worden nog steeds elk jaar op school herdacht. Tijdens een bijeenkomst omstreeks 4 mei worden hun namen voorgelezen.

In verband met het coronavirus kan de Erasmiaanse dodenherdenking dit jaar niet doorgaan. Besloten is dan ook om de herdenking dit jaar op een andere manier vorm te geven. Gekozen is voor een herdenkingsfilmpje met de namen en leeftijden van de Erasmiaanse oorlogsslachtoffers.

De 115 namen in het filmpje worden opgeschreven door kunstenaar Bart Domburg. In 2018 schreef Bart de namen van alle 102.000 omgekomen Nederlandse Joden, Sinti en Roma op grote vellen papier. Dit indrukwekkende werk, getiteld De Namen, kwam eerst te hangen in Westerbork en ging daarna op tournee. Oud-leerling Anne Schram heeft Bart Domburg gevraagd om ook de namen van de Erasmiaanse oorlogsslachtoffers op papier te schrijven. Deze ‘Erasmiaanse Namen’ willen we tijdens Dodenherdenking 2021 exposeren op school. De fondsenwerving voor dit project is in volle gang. Als voorschot op de tentoonstelling werkt Bart Domburg ook graag mee aan dit herdenkingsfilmpje.

Tien leerlingen uit onder- en bovenbouw hebben de namen voorgelezen. Anne Schram: “Het was heel bijzonder. Een mooi moment kwam toen ik vertelde dat ik iets speciaals heb met Bram Rutgers, die sinds mei 1940 vermist is. “Wie van jullie las die naam ook alweer?” vroeg ik. “Ik”, zei een meisje. “Bram Rutgers was hoofdredacteur van Tolle, Lege,” zei ik. Vijf kreten stegen op in de Leopoldzaal. Blijkt dat het meisje dat net zijn naam had uitgesproken nu zelf de hoofdredacteur is van de Tolle, en dat vier van de aanwezige leerlingen in de redactie zitten. Het maakte diepe indruk. Dát is de kracht van dit project: de oorlog dichterbij brengen via de eigen school. Ook indrukwekkend waren de reacties op het verhaal van oud-leerling Jook Sanders. Hij zat tijdens de oorlog ondergedoken, maar kon de eenzaamheid en de afgeslotenheid van de onderduik op een gegeven moment niet meer verdragen. Hij maakte een ommetje en werd opgepakt. De leerlingen knikten zwijgend. Juist in coronatijden was dit zeer goed voorstelbaar.”

Recent Posts