Ryan Staal wint finale Nederlandse Wiskunde Olympiade

De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een wiskundewedstrijd voor scholieren, bestaande uit drie rondes. Voor de opgaven is weinig voorkennis vereist, maar wel veel wiskundig inzicht, creativiteit en doorzettingsvermogen.

Aan de eerste ronde in januari deden 6471 leerlingen mee van 319 scholen uit het hele land. Van elke categorie (klas 3 en lager, klas 4 en klas 5) werden de hoogst scorende deelnemers uitgenodigd voor de tweede ronde op 10 maart. Aan deze ronde, georganiseerd aan twaalf Nederlandse universiteiten, deden in totaal 875 leerlingen mee.

De derde en laatste ronde werd op 15 september georganiseerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. De 150 deelnemers, die er al een training van vier middagen aan verschillende Nederlandse universiteiten op hadden zitten, kregen in totaal drie uur de tijd om vijf open vragen op te lossen. Met een sluitend bewijs konden tien punten worden verdiend, maar ook gedeeltelijke oplossingen en nuttige observaties waren punten waard.

Met een score van 48 punten heeft Ryan de finaleronde gewonnen in de categorie klas 6. Hiervoor heeft hij op 10 november zijn prijs in ontvangst genomen. En daarmee is hij de beste leerling van Nederland op dit terrein.

Gefeliciteerd Ryan!