EEPD 2023 (Erasmian European Parliamentary Debate)

Hoe kunnen we het beste de problemen rondom migratie aanpakken? Wat zijn de gevaren van het steeds invloedrijker wordende AI? Waar moet de Europese Unie op letten in toekomstige onderhandelingen? Hoe zorgen we ervoor dat elke Europese burger een dak boven zijn hoofd heeft?
Allemaal goeie vragen, maar allemaal nog zonder concreet antwoord. Bij het EEPD van december 2023 probeerden de leerlingen uit de 5e en 6e klas van het Erasmiaans hier toch enigszins verklaringen en oplossingen voor te bedenken. In een serie van drie intense dagen werd er hard gewerkt door zowel de leerlingen van het Erasmiaans als de deelnemers uit ons buurland. In samenwerking met deze fantastische Duitse delegates is er hard gewerkt om voor elke commissie een resolutie op te stellen, en dat is zeker gelukt. De problemen van overvolle asielzoekerscentra aan de grenzen, de gevaren van AI, de steeds groter wordende afhankelijkheid van landen als China en de VS en de enorme vraag naar huizen op een huizenmarkt met maar een beperkt aanbod zijn alleen nog maar fracties van de dingen waar afgelopen weekend aan gewerkt zijn. In totaal zijn het drie dagen geweest waarin de leerlingen van niks tot een parlement-waardig debat, misschien wel een van de beste tot nu toe, zijn gekomen!

Op dag één kon de school terecht bij het advocatenkantoor AKD. Niet alleen heeft het AKD deze dag perfect geregeld en op touw gezet, ook was het kantoor zelf een enorme inspiratie voor de leerlingen. Het Europees parlement naspelen is een ding, maar ook daadwerkelijk zo behandeld worden is iets compleet anders. De conferentiezalen zijn de hele dag goed benut door de commissies bij het opstellen van hun resoluties en vervolgens ook bij het welbekende meet-the-boss. Niet alleen heeft het AKD ons van onderdak en werkruimtes voorzien, ook werd de school verwend met een spectaculaire lunch. Geloof het, maar zonder dit gevarieerde en (het leek bijna) oneindige assortiment aan eten en drinken waren de commissies een stuk minder gemotiveerd geweest. Op het eind van de dag waren de resoluties op basis van de kritieken van de bosses aangescherpt en waren de commissies klaar om het werk van de dag achter zich te laten. Natuurlijk kon dit niet zonder een mooie speech van een van de partners en een mooie goodie-bag voor alle deelnemers!

Op de tweede dag was de locatie van het AKD-gebouw terug naar school verplaatst en de leerlingen begonnen de dag onder hoge tijdsdruk, namelijk met een deadline om 12.30 uur om de resoluties in te leveren. Met een minuutje erbij gesnoept hier en daar werden deze vervolgens ingestuurd en de commissies konden zich eindelijk klaar gaan maken voor het daadwerkelijke debat. Nadat alle resoluties verzameld waren, zijn deze door alle commissies doorgenomen en kritisch beoordeeld. Ook zijn de speeches verdeeld en de dag werd goed afgesloten met een persconferentie om alle laatste informatieve vraagjes te beantwoorden. Het enige wat de delegates nu nog te doen stond was genieten van de altijd geliefde Lasandra, met dank aan Sandra natuurlijk!

Op de derde en laatste dag vond het daadwerkelijke debat plaats, of in EEPD-termen, de General Assembly. Elkaar hard aanvallend en tegelijkertijd sterk verdedigend, discussieerden de commissies hier over hun resoluties, de regelmatige speeches toch wel een blijvende indruk achterlatend. De inzet van de delegates en hun chairs was hierin onmisbaar en duidelijk te zien in de resultaten.
Een aantal gelukkige leerlingen zijn nu geselecteerd voor het EEYP in januari 2024. Laten we zien of ze hier dezelfde prachtige resultaten kunnen neerzetten als op dit geweldige EEPD!