Erasmiaanse Namen

Herdenkingsfilm

In verband met het coronavirus kon de Erasmiaanse dodenherdenking in 2020 niet doorgaan. Om de oorlogsslachtoffers toch op een of andere manier te herdenken, is  een herdenkingsfilmpje gemaakt met de namen en leeftijden van de Erasmiaanse oorlogsslachtoffers.

De 115 namen die op dat moment op de lijst van oorlogsslachtoffers stonden werden voor de film opgeschreven door kunstenaar Bart Domburg. In 2018 schreef Bart de namen van alle 102.000 omgekomen Nederlandse Joden, Sinti en Roma op grote vellen papier. Dit indrukwekkende werk, getiteld De Namen, kwam eerst te hangen in Westerbork en ging daarna op tournee.

Het was heel bijzonder. Een mooi moment kwam toen ik vertelde dat ik iets speciaals heb met Bram Rutgers, die sinds mei 1940 vermist is. “Wie van jullie las die naam ook alweer?” vroeg ik. “Ik”, zei een meisje. “Bram Rutgers was hoofdredacteur van Tolle, Lege,” zei ik. Vijf kreten stegen op in de Leopoldzaal. Blijkt dat het meisje dat net zijn naam had uitgesproken nu zelf de hoofdredacteur is van de Tolle, en dat vier van de aanwezige leerlingen in de redactie zitten. Het maakte diepe indruk. Dát is de kracht van dit project: de oorlog dichterbij brengen via de eigen school.

Ook indrukwekkend waren de reacties op het verhaal van oud-leerling Jook Sanders. Hij zat tijdens de oorlog ondergedoken, maar kon de eenzaamheid en de afgeslotenheid van de onderduik op een gegeven moment niet meer verdragen. Hij maakte een ommetje en werd opgepakt. De leerlingen knikten zwijgend. Juist in coronatijden was dit zeer goed voorstelbaar.

Anne Schram

Na onderzoek in 2020-2021 is de lijst met oorlogsslachtoffers compleet gemaakt; er staan nu 130 namen op. In 2021 is daarom een nieuwe versie van de film opgenomen waarop de nieuwe lijst wordt voorgelezen.

Vijftien leerlingen uit onder- en bovenbouw hebben de namen voorgelezen. De muziek is speciaal voor deze film gecomponeerd en gespeeld door Charley van Veldhoven. Oud-leerling en onderzoeker Anne Schram is de bedenker en initiator van het project.

De film is gemaakt door Juriën Cornelissen | Convoi Films