Erasmiaanse Namen

Herdenkingsfilm

In verband met het coronavirus kon de Erasmiaanse dodenherdenking in 2020 niet doorgaan. Om de oorlogsslachtoffers toch op een of andere manier te herdenken, is een herdenkingsfilm gemaakt met de namen en leeftijden van de Erasmiaanse oorlogsslachtoffers. De herdenkingsfilm heeft inmiddels een functie gekregen bij de jaarlijkse dodenherdenking.

Voor de film lazen leerlingen uit de onder- en bovenbouw de namen voor. De film is gemaakt door Juriën Cornelissen van Convoi Films. De muziek is speciaal voor deze productie gecomponeerd en gespeeld door Charley van Veldhoven. De handgeschreven Erasmiaanse Namen werden opgetekend door Bart Domburg. Hiermee borduurde Bart voort op zijn eerdere project De Namen, waarvoor hij de namen opschreef van alle 102.000 omgekomen Nederlandse Joden, Sinti en Roma. Het initiatief voor de film kwam van oud-leerling Anne Schram Ouweneel, die de herdenkingsfilm produceerde vanuit Stichting Sanderling.

De oorspronkelijke film uit 2020 werd o.a. mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van 89 oud-leerlingen en oud-docenten van het Erasmiaans Gymnasium. Ook oud-leerlingenvereniging Semper Floreat leverde een bijdrage. De school is hen zeer erkentelijk.

In 2021 werd de herdenkingsfilm aangevuld met nieuwe namen. Dit werd mogelijk dankzij bijdragen van het fonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), Elise Mathilde Fonds en de Erasmusstichting.