Erasmiaanse Namen

Profielwerkstuk Erasmiaanse Namen

Schrijf jij je profielwerkstuk over een van onze Erasmiaanse oorlogsslachtoffers?

Voor wie?

 • Zit je in de vijfde klas?
 • Zoek je nog een onderwerp voor je profielwerkstuk?
 • Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog?
 • Vind je het leuk om iets uit te pluizen?
 • Wil je goed leren schrijven?
 • Wil je een bijdrage leveren aan de geschiedschrijving van het Erasmiaans Gymnasium?

Meld je dan aan voor Erasmiaanse Namen. Dat kan door een e-mail te sturen aan dhr. Melsert, melsert@erasmiaans.nl.

carine hekker fotografie

Wat ga je doen?

Je kiest een naam van de lijst met Erasmiaanse Namen, of van de shortlist. Daarop staan Erasmiaanse oorlogsslachtoffers van wie nog bekenden of familieleden in leven zijn. Zij zijn bereid om hun herinneringen en verhalen met jullie te delen.

Je gebruikt internet om zo veel mogelijk informatie te vinden over ‘jouw’ oorlogsslachtoffer. Hiervoor krijg je een lijst met mogelijke bronnen. Het kan zijn dat je een keer naar het Stadsarchief, het Nationaal Archief en/of het NIOD moet. Bijvoorbeeld als daar een dagboek ligt waarin jouw oorlogsslachtoffer genoemd wordt.

Je doet ook onderzoek naar de historische achtergrond. Is jouw Erasmiaan omgekomen op 10 mei 1940 bij het bombardement van vliegveld Ypenburg? Dan onderzoek je de Duitse inval op 10 mei 1940. Is jouw Erasmiaans gedeporteerd met het Kindertransport? Dan lees je op internet over het Kindertransport. Was jouw Erasmiaan betrokken bij de illegale pers? Dan doe je onderzoek naar verzetskranten.

Als je alle bronnen hebt gecheckt, schrijf je je profielwerkstuk.

carine hekker fotografie

Hoe gaan wij je helpen?

Introductiebijeenkomst

Als je je aanmeldt, krijg je in juni een introductieworkshop van Anne Schram. Anne Schram is oud-leerling van het Erasmiaans. Ze deed historisch onderzoek naar de Erasmiaanse oorlogsslachtoffers. De bijeenkomst duurt ongeveer een uur. Je hoort iets meer over het project, bekijkt de leerlingenadministratie van het Erasmiaans en kunt vragen stellen. Aan het eind van de workshop beslis je of je wel of niet kiest voor dit profielwerkstuk. Je maakt een shortlist van een of meer namen die je misschien wilt onderzoeken.

Handleiding

Voorgaand aan de workshop ontvang je een handleiding. In de handleiding staat hoe je een naam kunt kiezen, welke informatie je boven water moet zien te krijgen, waar je kunt zoeken naar informatie en hoe je omgaat met bronvermelding. Er staan ook tips&tricks in, bijvoorbeeld over spelling van namen. In de handleiding staat ook de lijst met Erasmiaanse Namen.

Boek

Besluit je om je profielwerkstuk te schrijven over een of twee Erasmiaanse Namen? Dan ontvang je een exemplaar van het boek Het Erasmiaans Gymnasium in de Tweede Wereldoorlog – Herinneringen van oud-leerlingen. In de vakantie kun je hier alvast in grasduinen.

Workshop historisch onderzoek

Aan het begin van het nieuwe schooljaar krijg je een workshop historisch onderzoek. Op internet kun je heel veel vinden. Anne Schram laat je zien hoe je het best kunt zoeken in het online bevolkingsregister, de Arolsen Archives, Delpher en Google. Je neemt een laptop of tablet mee, zodat je de tips meteen kunt toepassen met de Erasmiaanse Naam die jij hebt gekozen.

Workshop formuleren

In deze workshop, speciaal georganiseerd voor de leerlingen van Erasmiaanse Namen, krijg je een paar schrijftips die je de rest van je leven gaan helpen bij alles wat je nog gaat schrijven. Van toespraken tot scripties. De eerste tip gaat over de organisatie van informatie in een zin (de thema-rhema-structuur). De tweede tip gaat over de organisatie van informatie in een tekst (de constante structuur en de kettingstructuur). De derde tip gaat over de drieslag. En zo zijn er nog een paar.

Workshop opmaak – onder voorbehoud

Ben je al een eind op gang met je werkstuk? Dan is het tijd om de puntjes op de i te zetten. De eerste keer dat je dit doet, kost dat een hoop tijd. Vooral als je zelf moet uitvinden wat de geheime functies zijn van Word. Dit gaan we doen:

 • Foto’s op de goede manier invoegen (meerdere mogelijkheden)
 • Opmaak van bijschriften bij foto’s en documenten
 • Werken met koppen
 • Automatische inhoudsopgave genereren
 • Automatische bronnenlijst maken.
carine hekker fotografie

Meer informatie?