Olympiades

Biologie Olympiade

Alle leerlingen van de bovenbouw (klas 4 t/m 6) kunnen meedoen aan de eerste ronde van de Biologie Olympiade. De opgaven zijn best pittig en uitdagend maar als je biologie een beetje leuk vindt: vooral erg leuk. Zeker voor leerlingen uit de zesde klas is het ook een interessante mogelijkheid om te trainen voor het centraal examen.

Wil je meedoen, stuur dan een mailtje vóór 11 januari 2019 aan havelaar@erasmiaans.nl

De eerste ronde wordt op school gehouden op donderdag 31 januari 2019, 14.15 – 16.00 uur.

De beste 100 leerlingen (landelijk doen er ongeveer 9500 leerlingen mee) worden uitgenodigd voor de tweede ronde. Deze leerlingen krijgen ter voorbereiding onder andere een trainingsdag op de UvA of de VU te Amsterdam. De toets van de tweede ronde wordt eind maart 2019 gehouden op school.

Hierna is er nog een derde en laatste ronde voor de top twintig, 31 mei t/m 7 juni 2019 bij Wageningen University. Deze week bestaat uit een intensief programma met colleges en practica van experts over de nieuwste ontwikkelingen op biologiegebied . De beste vier leerlingen vertegenwoordigen Nederland op de Internationale Biologie Olympiade. Deze zal van 14 t/m 21 juli 2019 in Szeged (Hongarije) worden gehouden.
Kijk voor extra informatie en bijvoorbeeld oude opgaven op de site: www.biologieolympiade.nl

Nog vragen? Je kunt ook terecht bij jouw eigen docent(e) biologie. Aanmelden? Mail naar: havelaar@erasmiaans.nl

Wiskunde Olympiade

Je kunt je opgeven bij meneer Brouwer, brouwer@erasmiaans.nl.

De circa 1000 beste leerlingen worden uitgenodigd worden uitgenodigd voor de tweede ronde op 15 maart 2019. Zij komen uit drie categorieën: onderbouw, klas 4 en klas 5. De leerlingen uit de onderbouw hebben minder punten nodig om door te gaan naar de tweede ronde, dan de leerlingen uit klas 4, en die weer minder uit dan de leerlingen uit klas 5. De opgaven zijn voor iedereen hetzelfde.

De circa 130 leerlingen van de tweede ronde gaan door naar de finale in september 2019. Dit jaar was één van onze leerlingen doorgedrongen tot die finale. Heel knap! Wil jij dat kunststukje herhalen? Geef je op. En ga naar www.wiskundeolympiade.nl en zoek oefenopgaven. Zoals bij voorbeeld:

In een klaslokaal staan stoelen en krukken. Op elke stoef en op elke kruk zit een kind. Elke stoel heeft 4 poten, elke kruk heeft 3 poten en elk kind heeft 2 benen. Bij elkaar geeft dit een totaal van 39 poten en benen.

Hoeveel stoelen staan er in de klas?

A 3
B 4
C 5
D 6
E 9

Scheikunde Olympiade

Alle leerlingen van de bovenbouw (klas 4 t/m 6) kunnen meedoen aan de eerste ronde van de Scheikunde Olympiade. De opgaven zijn best pittig en uitdagend maar als je scheikunde een beetje leuk vindt: vooral erg leuk. Wil je meedoen, stuur dan een mailtje vóór 11 januari 2019 aan dijksman@erasmiaans.nl

De eerste ronde wordt op school gehouden op dinsdag 15 januari 2019, 14.15 – 16.15.

De beste 100 leerlingen (landelijk doen er ongeveer 4500 leerlingen mee) worden uitgenodigd voor de tweede ronde. Deze wordt in de week van 18 maart t/m 22 maart 2019 gehouden op school.

Hierna is er nog een derde en laatste ronde, 31 mei t/m 7 juni 2019, die bestaat uit een week lang colleges volgen en theoretische en praktische opdrachten doen bij Avebe te Groningen. De beste vier leerlingen vertegenwoordigen Nederland op de Internationale Scheikunde Olympiade. Deze zal van 21 t/m 30 juli 2019 in Parijs (Frankrijk) worden gehouden.

Kijk voor extra informatie en bijvoorbeeld oude opgaven op de site: www.scheikundeolympiade.nl

Je kunt ook terecht bij meneer Dijksman (meestal lokaal 0.07/0.09). Nog vragen? Aanmelden? Mail naar: dijksman@erasmiaans.nl

Natuurkunde Olympiade

Alle leerlingen van de bovenbouw (klas 4 t/m 6) kunnen meedoen aan de eerste ronde van de Natuurkunde Olympiade. De opgaven zijn best pittig en uitdagend maar als je natuurkunde een beetje leuk vindt: vooral erg leuk. De toets wordt digitaal (op de computer) afgenomen. Kijk voor extra informatie en bijvoorbeeld oude opgaven op de site: www.natuurkundeolympiade.nl . Wil je meedoen, stuur dan uiterlijk vrijdag 18 januari een mailtje aan vandijk@erasmiaans.nl

De eerste ronde wordt op school gehouden op dinsdag 22 januari 2019, van 14:15 uur tot 16:15 uur, in het computerlokaal.

De beste 200 leerlingen (landelijk) worden uitgenodigd voor de tweede ronde. Deze wordt in april gehouden in Utrecht of Groningen. De internationale Natuurkunde Olympiade (waar de vijf beste van Nederland heen mogen) zal dit jaar in juli 2019 in Tel Aviv, Israël worden gehouden.

Nog vragen? Stel ze aan je natuurkundedocent of meneer van Dijk (meestal lokaal 0.06).
Aanmelden: mail naar vandijk@erasmiaans.nl