Oudercursussen

Latijn klas 5 – meelezen met je kind: dhr. drs. M. Simons

Tijdens deze cursus lees je in vertaling de teksten van klas 5 Latijn periode 2. Zo weet je waar je kind mee bezig is. Via de tekst in vertaling maak je kennis met het Latijn en krijg je zicht op wat vertalen is en waarom dat moeilijk is. Daarnaast krijg je een idee waarom Latijnse teksten ook voor nu nog interessant zijn.

Inleiding Relativiteitstheorie – dhr. drs. P. Kramer

Aan het einde van de 19e eeuw dacht men dat de natuurkunde zo goed als “af” was.
Eindexamenleerlingen werd geadviseerd om het maar niet te gaan studeren want op
natuurkundegebied was “niets nieuws te ontdekken”. Er waren enkel wat kleine probleempjes op te lossen… Welnu: deze kleine probleempjes bleken te leiden tot twee grote, compleet nieuwe onderzoeksgebieden: de relativiteitstheorie en de kwantummechanica. In deze cursus gaan we in op de eerste: de relativiteitstheorie van Einstein. Einstein concludeerde dat niets sneller kan gaan dan de snelheid van het licht! Om dit te begrijpen moeten we op een hele andere manier gaan kijken naar tijd en ruimte. Tijd blijkt niet voor iedereen hetzelfde te verlopen. Snelheid en massa blijken effect te hebben op tijd en ruimte. Is tijdreizen mogelijk? Zwaartekracht is geen kracht! Wat gebeurt er als je
met bijna de snelheid van het licht reist of als de zwaartekracht heel sterk is zoals in de buurt van een zwart gat? Wat ís eigenlijk een zwart gat? Wat heeft gekromde ruimte ermee te maken? Het wordt allemaal behandeld in deze cursus. Bovendien kunt u uw kind helpen met dit onderwerp als het wordt behandeld bij natuurkunde eind klas 5.
Is uw interesse gewekt en staat u open voor een verbazingwekkende werkelijkheid, schrijf u dan in voor de cursus Inleiding Relativiteitstheorie. Wiskundige of natuurkundige voorkennis zijn niet nodig, u moet wel bereid zijn u te laten verrassen.

Klassiek Cadeau – dhr. drs. W.F. Tromp Meesters

Wat is het nut van Klassieken? Is er een nut? Moet er een nut zijn? Deze vragen proberen we gezamenlijk te beantwoorden aan de hand van een aantal vertaalde teksten uit de Romeinse en Griekse wereld en een korte inleiding in de edele kunst van het vertalen.
Eigen inbreng of voorkeuren voor te behandelen teksten is mogelijk. Wel gaan we zo veel mogelijk uit van de teksten die we op school behandelen, van klas 1 tot 6. Kennis van het Latijn en/of Grieks is niet essentieel (voor deze cursus. In het gewone leven natuurlijk wel).

Een tijdreis door de Spaanstalige literatuur – mw. N.D. González

Aan de hand van de meest markante personages van de Spaanstalige literatuur maken we een tijdreis met vier tussenstops. Op deze wijze maken de cursisten nader kennis met de geschiedenis en cultuur van de taal die door ruim 500 miljoen wereldburgers wordt gesproken.

Les 1 | El Cid y la Celestina
13de – 15de eeuw: de Middeleeuwen, een wereld in ontwikkeling.

Les 2 | El Lazarillo de Tormes – Quijote y Sancho
16de – 18de eeuw: het imperiale Spanje, een land in crisis.

Les 3 | Don Juan Tenorio y Doña Inés – Fortunata y Jacinta
19de eeuw: van de romantische held tot het beeld van de vrouw.

Les 4 | Bernarda Alba versus la Regenta – Aureliano Buendía
20ste eeuw: een stortvloed van sociale veranderingen.

De Romereis – mw. drs. M.C.J. Veneman

Voor de meeste gymnasiasten is de Romereis het hoogtepunt van hun schooltijd. Hoe kan het ook anders? Op bijna geen andere plek ter wereld zijn op zo’n kleine oppervlakte zo veel kerken, musea en andere monumenten te bezoeken. Tijdens deze oudercursus neem ik u virtueel mee naar de Eeuwige Stad aan de hand van de wandelingen die we ook met de leerlingen in Rome doen: Roma Classica, Roma Cristiana, Roma Barocca en Roma Contemporanea. Op deze manier maakt u een klein beetje mee wat de vijfdeklassers ook meemaken. Bovendien is deze cursus een mooie voorbereiding op een eigen bezoek aan Rome.

Klimaatverandering voor beginners – dhr. drs. A.M. Groen

Het klimaat verandert. Wereldwijd warmt de aarde op en we krijgen te maken met steeds extremer weer. Er wordt ook wel gesproken over een klimaatcrisis of klimaatcatastrofe die niet los kan worden gezien van andere vraagstukken zoals voedsel, ongelijkheid, energie en water.
In de vier bijeenkomsten staan we eerst stil bij de werking van weer en klimaat, in het heden en het verleden. Wat is weer en wat is klimaat en hoe kan het veranderen? Vervolgens kijken we naar de oorzaken en de gevolgen van de huidige ‘global warming’, voor de mens en voor de planeet. In de laatste bijeenkomst wordt ingegaan op de oplossingen; wat zijn kansrijke maatregelen om dit probleem aan te pakken en wat kunnen we zelf doen?

Grieks voor beginners – mw. B. Schreuders MA

De Griekse samenleving is de basis van de wereld die we nu kennen. In deze cursus maakt u kennis met het Oud-Grieks. In vier avonden zullen we het Grieks leren lezen en de basisgrammatica behandelen. Daarnaast neem ik u mee langs de Griekse literatuur. In vertaling zullen we enkele teksten lezen die kenmerkend zijn voor de Griekse cultuur en onderdeel vormen van de Griekse mythologie.

De kunst van het overtuigen, of: hoe krijg ik altijd gelijk? – dhr. dr. S. Ooms

Overal om ons heen proberen mensen elkaar te overtuigen – in de Tweede Kamer, in de rechtbank, op straat, in winkels, op sociale media en in de eigen huiskamer. Inzicht in retorische strategieën is onmisbaar in een wereld die gedomineerd wordt door debat, beeldvorming en presentatietechnieken. Wie zich verdiept in de retorica, de kunst van het overtuigen, kan het succes verklaren van politici, advocaten en andere publieke figuren door de eeuwen heen – van de redenaar Cicero uit het oude Rome tot premier Rutte en de Amerikaanse president Obama en Trump in de 21e eeuw. Deze cursus gaat in op de regels van de retorica, die voor een groot deel al in de Oudheid zijn opgesteld. We bespreken waarom de ene speech, slogan of tweet succesvol is, terwijl een andere totaal geen indruk maakt. Op deze manier passeren veel verschillende schoolvakken de revue: moderne en klassieke talen, geschiedenis en maatschappijleer.

Evolutie: Van het begin tot nu – dhr. G.J. Vleming MSc

Stilstand is achteruitgang. Al het leven is constant in beweging. Veranderingen zijn nodig om te overleven als soort. In deze cursus wil ik u door deze wonderlijke wereld leiden en u de mooiste kanten van de biologie laten zien. Uiteindelijk komt alles terug bij dit belangrijkste proces. Tijdens de verschillende avonden zijn de onderwerpen: de ontdekkingen van Darwin, stambomen en onze naaste familie, evolutie en biotechnologie en als laatste avond evolutie en de toekomst. Mogelijk/waarschijnlijk zijn er ook uitstapjes naar de stikstofcrisis, global warming en meer hedendaagse thema’s die nu spelen.

Hatha-yoga op een gymnasium? 19.30 tot 21:00 uur – mw. S. Fillekes

Wanneer een gymnasium een plek is waar leerlingen zo veelzijdig en breed mogelijk onderwijs krijgen, is Hatha-yoga hierop een aanvulling. De yoga houdingen kunnen voor velen iets positiefs brengen. Yoga in combinatie met mindfulness en meditatie leert je hoe te handelen wanneer je bijvoorbeeld last krijgt van stress of concentratieproblemen. Het helpt bij ontspannen, maakt je hoofd even leeg en helpt je “Monkey Mind” te stillen. Hatha- yoga maakt je weerbaarder, sterker en verhoogt je zelfwaardering. Wilt u hiervan een indruk krijgen dan bent u van harte welkom op deze avonden.

Latijn voor beginners – mw. drs. M.B.C. Bovenberg-Zillikens

Deze cursus is een kennismaking met de Latijnse taal en cultuur. Aan de hand van onze methode, SPQR, wordt u meegenomen naar de wereld van de Romeinen. De beginselen van de Latijnse grammatica worden behandeld en u leest een aantal Latijnse (school)teksten. Natuurlijk is cultuur ook een belangrijk onderdeel: onder andere de ontstaansgeschiedenis van Rome en de ontwikkeling van het Latijn komen aan bod, evenals verschillende verhalen over de Romeinse goden, godinnen en helden.