Oudercursussen

Evolutie: Van het begin tot nu – dhr. G. Vleming MSc

Stilstand is achteruitgang. Al het leven is constant in beweging. Veranderingen zijn nodig om te overleven als soort. In deze cursus wil ik u door deze wonderlijke wereld leiden en u de mooiste kanten van de biologie laten zien. Uiteindelijk komt alles terug bij dit belangrijkste proces. Tijdens de verschillende avonden zijn de onderwerpen: de ontdekkingen van Darwin, stambomen en onze naaste familie, evolutie en biotechnologie en als laatste avond evolutie en de toekomst. Mogelijk/waarschijnlijk zijn er ook uitstapjes naar de stikstofcrisis, global warming en meer hedendaagse thema’s die nu spelen.

Grieks voor beginners – mevr. B.M. Schreuders MA

De Griekse samenleving is de basis van de wereld die we nu kennen. In deze cursus zult u kennis maken met het Oud-Grieks. In vier avonden zullen we het Grieks leren lezen en basisgrammatica behandelen. Daarnaast zullen we in vertaling enkele teksten lezen die kenmerkend zijn voor de Griekse cultuur en onderdeel zijn van de Griekse mythologie.

Inleiding Relativiteitstheorie – dhr. drs. P. Kramer

Aan het einde van de 19e eeuw dacht men dat de natuurkunde zo goed als “af” was. Eindexamenleerlingen werd geadviseerd om het maar niet te gaan studeren want op natuurkundegebied was “niets nieuws te ontdekken”. Er waren enkel wat kleine probleempjes op te lossen… Welnu: deze kleine probleempjes bleken te leiden tot twee grote, compleet nieuwe onderzoeksgebieden: de relativiteitstheorie en de kwantummechanica. In deze cursus gaan we in op de eerste: de relativiteitstheorie van Einstein. Is tijdreizen mogelijk? Einstein stelde dat niets sneller kan gaan dan de snelheid van het licht! Om dit te begrijpen moeten we op een hele andere manier gaan kijken naar tijd en ruimte. Tijd blijkt niet voor iedereen hetzelfde te verlopen. Snelheid en massa blijken effect te hebben op tijd en ruimte. Zwaartekracht is geen kracht! Wat gebeurt er als je met bijna de snelheid van het licht reist of als de zwaartekracht heel sterk is zoals in de buurt van een zwart gat? Wat ís eigenlijk een zwart gat? Wat heeft gekromde ruimte ermee te maken? Het wordt allemaal behandeld in deze cursus. Bovendien kunt u uw kind helpen met dit onderwerp als het wordt behandeld bij natuurkunde eind klas 5. Is uw interesse gewekt en staat u open voor een verbazingwekkende werkelijkheid, schrijf u dan in voor de cursus Inleiding Relativiteitstheorie. Wiskundige of natuurkundige voorkennis zijn niet nodig, u moet wel bereid zijn u te laten verrassen.

Klassiek Cadeau, wat de Klassieken je kunnen geven. – dhr. drs. W.F. Tromp Meesters

Wat is het nut van de Klassieken? Is er een nut? Moet er een nut zijn? Deze vragen proberen we gezamenlijk te beantwoorden aan de hand van vertalingen van essentiële teksten uit de Romeinse en Griekse wereld. Welke teksten zijn dat? Homerus, tragedie, Plato, Vergilius, Ovidius, Tacitus, Horatius, et alii. We proberen zoveel mogelijk in te gaan op teksten die we dit jaar ook in de klas behandelen. Opmerking: Kennis van het Latijn en/of Grieks is niet essentieel (voor deze cursus. In het gewone leven natuurlijk wel).

Levend(ig) Latijn! – dhr. dr. S. Ooms

Latijn is een dode taal. Dat weet iedereen. Overal ter wereld worden echter dappere pogingen gedaan om het Latijn nieuw leven in te blazen: er bestaan Latijnse YouTubefilmpjes, podcasts, popsongs, games en veel meer. In deze cursus benaderen we het Latijn als de levende en levendige taal die het is: door te lezen, luisteren, schrijven en spreken dompelen we onszelf onder in de taal van de Romeinen. Op die manier wordt de taal minder droog en abstract. De cursus is bij uitstek geschikt als eerste kennismaking met de taal. Daarnaast zijn ook mensen welkom die al ervaring hebben met het vak: zij zullen een nieuwe kant van het Latijn ontdekken – niet stampen en vertalen, maar leven. Wat u leert tijdens de vier sessies kunt u ook gebruiken om uw zoon of dochter te helpen en te motiveren bij het vak Latijn.

De Metamorfosen van Ovidius  – dhr. drs. J.L. van Sloten

In klas 6 lezen we bij Latijn dit jaar, als examenonderwerp, uit de Metamorfosen van Ovidius. Dát deze schrijver én zijn werk nog steeds springlevend zijn bewijst de uitgave van maar liefst twee nieuwe vertalingen van dit werk gedurende dit najaar. Wereldliteratuur, maar dan van een buitencategorie, die ook talloze navolgers in de beeldende kunst heeft gehad en nog steeds tot onze verbeelding kan spreken. Veel mythologie kennen we dankzij dit werk. In deze oudercursus gaan we het leven en werk van Ovidius na, behandelen een aantal van de metamorfosen en staan stil bij wat de dichter Ovidius ons nog te zeggen heeft. Kennis van het Latijn is niet nodig; u krijgt een reader. U gaat weg als een gemetamorfoseerd iemand….

Mythologie en het schoolgebouw – dhr. M. Melsert MA

Ons schoolgebouw ademt verhalen uit de oudheid. Bij binnenkomst kijken strenge goden op je neer. Links een wat warrige man met een olielamp. Overal mysterieuze (?) Latijnse spreuken. Bij de trappen schilderingen, die aan Griekse vazen doen denken, met daaronder voor de leek niet te ontcijferen Griekse teksten.

Maar wat betekent dit allemaal? Welke verhalen worden hier verteld? En waarom worden deze verhalen juist in onze school aangehaald?

Bij deze oudercursus komen we elke week op een andere plek in het gebouw samen en komen de verhalen en achtergronden van een beelden, afbeeldingen en teksten in het schoolgebouw aan de orde. De behandelde verhalen vormen een mooie inleiding op de Griekse en Romeinse mythologie.

Yoga op een gymnasium? – mevr. S. Fillekes (19.30 tot 20.30 uur)

Ik zou zeggen: Zeker, ook hier! Klassiekers vullen ons programma en van yoga weten we ook dat het al ruim 3500 jaar geleden beoefend werd en zelfs toen al duidelijk was dat het goed is voor de mens.

Niet alleen voor de gezondheid kan yoga van belang zijn. Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn de basis voor een gelukkig leven. Waarom is yoga gezond en waar is yoga eigenlijk goed voor? Yoga vergroot je lichamelijke flexibiliteit maar ook het brein ondervindt de nodige positieven werking. De prefrontale cortex wordt gestimuleerd en deze helpt bij het reguleren van het stresshormoon. Door het beoefenen van yoga kan je beter slapen, yoga verbetert de bloedcirculatie, zorgt voor een betere zuurstofopname, verlaagt de bloeddruk, helpt met “oud-zeer” te verwerken, zorgt voor een betere focus en balans, helpt ontspannen, maakt je sterker, verhoogt je zelfwaardering en veerkracht enz.. Binnen de yoga, meditatie en mindfulness kom je veel ontspanningsoefeningen tegen. Deze helpen je onder andere beter om te gaan met stress en Burn-out gerelateerde klachten. Leren leven in het NU.

Zou je het leuk vinden om dit te ervaren, dan is nu je kans. Tijdens deze avonden maak je kennis met basisoefeningen van yoga en de werking van mediteren/mindfulness zodat je hierover zelf je oordeel kunt vormen. Alle benodigde spullen zijn aanwezig. Het enige dat u zelf moet meenemen is een handdoek en makkelijk zittende kleding.